Zonnepanelen zijn een goede investering voor wanneer je graag wilt bijdragen aan een beter en schoner milieu en ook wilt besparen op je vaste lasten. Door te kiezen voor zonnepanelen, zul je niet alleen een stuk minder betalen aan je energiemaatschappij, maar beperk je ook je eigen uitstoot van CO2. Mocht je al een tijdje rondlopen met het idee zonnepanelen te laten plaatsen, dan is het wel belangrijk om te weten waar je allemaal op moet letten. Logischerwijs zijn er flink wat verschillen tussen verschillende partijen, waarbij je dus ook goed moet kijken naar de prijs en aanvullende voorwaarden zoals de garantie. Omdat het om een flinke investering gaat, hebben wij een aantal tips voor je.
Het juiste vermogen zonnepanelen
Bij het kiezen van zonnepanelen is het belangrijk om het juiste vermogen te kiezen. Dit wordt meestal uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het vermogen van een zonnepaneel bepaalt hoeveel elektriciteit het kan genereren. Voor huishoudelijk gebruik raden ze vaak aan om te kiezen voor een systeem met een vermogen tussen de 3000 Wp en 5000 Wp, afhankelijk van je energieverbruik. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt, is het aan te raden om een expert met je mee te laten kijken en samen te bespreken wat het verbruik is en ook wat de opbrengst is op de plek waar jij de panelen laat plaatsen. Stel dat je maar voor 80 procent opbrengst hebt voor een deel van de panelen, dan kan het zijn dat je er één of misschien wel twee extra nodig hebt.
Laat altijd meerdere partijen een offerte uitbrengen
Op het moment dat je van plan bent om zonnepanelen te laten plaatsen, dan is het goed meerdere partijen een offerte uit te laten brengen. Wat laten we eerlijk zijn, het antwoord op de vraag wat kosten zonnepanelen, moet jij waarschijnlijk het antwoord ook schuldig blijven. Nu is er online wel het nodige over te vinden, maar hangt ook het type paneel en ook de plek waar ze moeten worden gelegd, af van de prijs die je betaalt. Door minimaal twee en het liefst drie partijen te laten kijken, heb je een goed beeld bij de prijs. Nu zal er altijd een stuk duurder zijn dan de ander. Vraag daarom dus ook altijd om uitleg. Zo weet je ook zelf waar je rekening mee moet houden.
Kijk naar subsidies
De meeste gemeenten is er alles aan gelegen om verduurzaming te stimuleren. Je doet er dan ook verstandig aan om eens langs het loket ‘burgerzaken’ te lopen, om eens te vragen welke mogelijkheden jouw gemeente allemaal te bieden heeft als het gaat om verduurzaming. Daarbij komt ook dat je vaak ook aanspraak maakt op een eventuele ‘groene’ lening bij je bank. Dit houdt in dat je geld kunt lenen dat alleen bedoeld is voor het verduurzamen van je woning. In ruil daarvoor ligt de rente die je betaalt lager dan een normale lening. Uiteraard is het wel belangrijk te weten dat geld lenen altijd geld kost. Denk hier dus goed over na.