Een trend die niemand tien jaar geleden had voorspeld: in 2024 lenen Nederlanders steeds meer voor verduurzaming van hun woningen. Dit blijkt uit de nieuwste data van het Nederlands Krediet Collectief. Waar voorheen auto’s, vakanties of verbouwingen de boventoon voerden, zal dit niet voor lang zijn. Benieuwd naar waar Nederlanders precies geld voor lenen als het gaat om het verduurzamen van hun woning en waarom dit leendoel zo in populariteit is gestegen?
Groene leningen steeds gewilder
Verduurzaming is tegenwoordig een belangrijk doel voor veel huiseigenaren. Niet alleen door de stijgende energieprijzen, maar ook omdat een duurzamer huis aantrekkelijker is op de woningmarkt. Woningen met een hoog energielabel hebben namelijk een hogere waarde, en eigenaren kunnen diverse subsidies ontvangen.
Hierdoor zijn groene leningen, ofwel leningen voor verduurzaming, steeds populairder aan het worden. In 2024 wordt 42% van de leningen gebruikt voor verduurzamingsprojecten, een flinke stijging vergeleken met tien jaar geleden.
Toen werd slechts 5% van de leningen gebruikt voor verduurzaming, terwijl de overgrote meerderheid van de leningen (95%) werd gebruikt voor andere doeleinden zoals het kopen van een auto of een verbouwing. Dit is sindsdien drastisch veranderd. In 2024 wordt 42% van de leningen aangewend voor verduurzaming, en dat percentage blijft alleen maar groeien.
Populairste verduurzamingen
Als het om verduurzaming woning financieren gaat, blijken sommige initiatieven populairder dan andere. Uit het onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief blijkt dat isolatie, zonnepanelen en warmtepompen de meest voorkomende leendoelen zijn. Lees verder voor de exacte cijfers uit het rapport.
Isolatie: 40% van de leningen
Isolatie is de populairste verduurzamingsmaatregel. Van spouwmuurisolatie tot het vervangen van enkel glas door dubbel glas, Nederlandse huiseigenaren investeren massaal in betere isolatie om hun woningen energiezuiniger en comfortabeler te maken. Dit komt niet alleen de energierekening ten goede, maar vermindert ook geluidsoverlast van buitenaf.
Zonnepanelen: 28% van de leningen
Zonnepanelen zijn een van de populairste manieren om je eigen energie op te wekken. Ze maken het mogelijk om zelf elektriciteit te produceren, wat vooral in de zomermaanden zorgt voor lagere energiekosten. Ondanks de afbouw van subsidiemogelijkheden, blijft de investering in zonnepanelen voor veel mensen aantrekkelijk.
Warmtepompen: 15% van de leningen
Met een warmtepomp kan een woning van het gas af, waardoor het energieverbruik drastisch wordt verminderd. Deze duurzame investering is steeds gewilder, vooral nu Nederland steeds meer af wil van aardgas als energiebron.
Overige verduurzamingen: 17% van de leningen
De resterende 17% van de persoonlijke lening wordt gebruikt voor andere verduurzamingsprojecten, zoals zonneboilers, kachels op biobrandstof en elektrische kooktoestellen. Hoewel minder populair dan de grotere maatregelen, dragen ook deze investeringen bij aan een energiezuiniger huis.
Subsidies als stimulans
Subsidies spelen een belangrijke rol in de populariteit van groene leningen. De overheid biedt tal van financiële prikkels aan huiseigenaren om hun woning te verduurzamen. Voor isolatie en warmtepompen zijn er aantrekkelijke regelingen, waarbij een deel van de kosten wordt vergoed, afhankelijk van de energieprestatie van de getroffen maatregelen. Dit verlaagt de financiële drempel voor woningeigenaren om te investeren in duurzame oplossingen.